Oletko koskaan miettinyt, millaista apteekissa on ollut ennen teknologiaa? Miten työtehtävistä on selvitty ja millaisin työvälinein työtä on tehty?
Apteekeissa on jo pitkään hyödynnetty teknologiaa eri työtehtävien hoitamiseen. Suuressa roolissa teknologia on esimerkiksi varastonhallinnassa, logistiikassa, reseptinkäsittelyssä tai lääkitysturvallisuuden varmistamisessa. Aina näin ei ole kuitenkaan ollut. Moni asia on tehty manuaalisesti ja apteekin ammattilainen on omalla ammattitaidollaan ja neuvokkuudellaan hoitanut asiat ilman teknologian avustusta.
Oletko itse käyttänyt mikrofilmiä? Kirjoittanut reseptin ohjetarroja tai reseptipäiväkirjaa käsin? Kerännyt paperisia saldokortteja reseptilaatikostosta tai kirjannut käsin puhelinmyyjän luettelemia jälkitoimituksia?
Loppujen lopuksi suhteellisen lyhyessä ajassa monikin asia ja prosessi on muuttunut apteekeissa hurjasti. Suuressa roolissa muutoksissa on teknologia.
Hyppy mikrofilmien ajasta nykyisyyteen on huima. Teknologian mukanaan tuomat muutokset prosesseissa, työnkuvissa ja koko työssä ovat olleet välillä nopeita ja vaatineet paljon uuden oppimista ja omaksumista. Osa muutoksista on tullut alan ulkopuolelta, mutta suurin osa muutoksista on tullut alan sisältä.
Taustalla on vaikuttanut alan jatkuva halu ja mielenkiinto kehittyä, ja tuottaa yhä parempia lääkehuollon palveluita asiakkailleen. Alamme on jatkuvasti ollut kehityksen aallonharjalla ja ottanut käyttöönsä uusia teknologisia työkaluja usein monia muita toimialoja aiemmin. Esimerkiksi varastorobotteja on ollut suomalaisissa apteekeissa ja pitkään.
Ihmisiä tarvitaan teknologian rinnalla
Toki teknologian varjopuoliakaan ei pidä unohtaa: alan sisällä kuten kaikilla muillakin toimialoilla on esimerkiksi pohdittu tai pelätty sitä, että teknologia korvaisi ihmiset.
Pelko on kuitenkin osoittautunut turhaksi. Jo historia osoittaa, että ihmisiä tarvitaan yhä. Työtehtävät vain saattavat muuttua ja jalostua teknologian myötä.
Ihmisiä tarvitaan tulkitsemaan esimerkiksi koneen tuottamaa tietoa ja teknologian myötä avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia toteuttaa työtään. Esimerkiksi apteekkien digitalisaatio vaatii jälleen uudenlaista oppimista ja prosessien kehittämistä.
Millaista menneisyyttä elämme nyt?
Elämme joka päivä aikaa, joka on joskus historiaa. Uusinkin teknologia on muutamien vuosien kuluttua jo muuttanut muotoaan ja on jo menneisyyttä. Teknologian kehitysvauhti on hurjaa ja on ennustettu, että kehitysvauhti jatkuu entisestään. Vauhti, jolla teknologiaa on tähän saakka totuttu ottamaan käyttöön, ei ole vielä mitään vauhtiin, jolla uusia teknologioita ja teknologiainnovaatioita kehitetään jatkossa. Vuosikymmenten kehityssykli saattaa muuttua muutaman vuoden kehityssykleihin.
Minkä siis vielä tänään kuvittelemme olevan huipputeknologiaa, ei ole sitä enää välttämättä huomenna
Talleta siis valokuvia käyttämästäsi apteekkiteknologiasta, ellet ole niin jo tehnytkin. Jo muutaman vuoden kuluttua tällä hetkellä käyttämämme robotit, tietokoneet, tietojärjestelmät näyttävät historiallisilta. Kehitys menee joka päivä eteenpäin. Talletat samalla palan historiaa.
Varoitus! Tallentamalla historiaa voit vaikka saada aikaan hauskoja keskusteluhetkiä kollegoidesi kanssa alan historiasta ja työtehtävien kehityksestä.
Jo meillä on saanut monta kertaa hymyn huulille ”vanhan” ajan muistelu: lakanalle tulostuvat reseptipäiväkirjat, paperisilla saldokorteilla tehtävät tilaukset, modeemin äänet, paperiset interaktiokortit sekä hauskat muistot puhelinmyyjien kanssa. Itsellä on erityisesti jäänyt mieleen uran alkutaipaleelta myös lausahdus: ”inventointikin tapahtuu nykyään nappia painamalla”.
Päällimmäisenä muisteluiden jälkeen tulee aika usein yhdessä kysymys: ”Miten olemme pärjänneet ennen muutosta ja miten ”vanhanaikaiselta” vanhat työskentelytavat tai teknologia tuntuukaan nyt tarkasteltuna?”
Niinpä.
Ymmärrä historiaa – ymmärrä tulevaisuuden tarpeet
Ymmärtämällä ja selvittämällä historiaa, voidaan kehittää uutta apteekkiteknologiaa entistä kattavammin. Mikä olisikaan parempi tausta kehittää uutta, kun kehittäjällä on ymmärrys käyttäjien tarpeista ja prosessien kehityksestä ja historiasta?
Onko sinulla vanhoja kuvia apteekkiteknologiasta tai ajasta ennen apteekkiteknologiaa?
Mikäli arkistoistasi löytyy valokuvia vanhoista apteekkiteknologioista tai ajasta ennen teknologian käyttöönottoa, ottaisin valokuvia mielelläni vastaan. Paperiset saldokortit, ensimmäiset apteekkijärjestelmät..
Haluaisin käsitellä aihetta eri näkökulmista tulevissa blogikirjoituksissani.
Mikäli annat luvan, voin nostaa valokuvasi arkistojen kätköistä muidenkin iloksi. Voisimme sitten yhdessä muistella näitä hauskoja historian hetkiä.
Valokuvia voit lähettää minulle suoraan: elina@elinalankinen.com, kommentoimalla aihetta käsitteleviä sosiaalisen median julkaisujani tai lisäämällä sosiaaliseen mediaan tunnisteella #ApteekinHistoria.
Tallennetaan yhdessä tulevaisuuden historiaamme.