Uskoisitko, että tulevaisuuden apteekeissa voidaan neuvoa ja tukea kroonisesta kivusta kärsiviä digitaalisten, virtuaalitodellisuutta hyödyntävien hoitomuotojen käytössä?
Virtuaalitodellisuutta hyödyntävät digitaalisen terapian ohjelmistoratkaisut ovat lähempänä meitä ja tulevaisuuden apteekkeja kuin ehkä ajattelemmekaan.
Vai miltä kuulostaa virtuaalitodellisuutta ja pelillistämistä hyödyntävä hoito-ohjelma, jolla on kliinisessä tutkimuksessa saavutettu jo merkittävää helpotusta kroonisesta kivusta kärsivillä?
Viimeksi eilen, 9.6.2021 suomalainen lääketehdas Orion julkaisi oman lehdistötiedotteensa, jossa kerrottiin perinteisistä lääkehoidoista poikkeavasta, uudesta hoitomuodosta, VR-laitteille suunnitellusta ohjelmistoratkaisusta (DTxP). Tästä uudesta hoitomuodosta olivat kliinisessä tutkimuksessa hyötyneet merkittävästi kroonisesta kivusta kärsivät potilaat.
Uudenlainen hoitomuoto laajentaa jo käytössä olevien hoitovaihtoehtojen valikoimaa. Orionin digitaalisen terapian ohjelmistoratkaisu (DTxP) tuo kroonisen kivun itsehoidossa tehokkaaksi osoitetun kognitiivisen psykoterapian (CBT) käyttäjiensä ulottuville. Kognitiivinen psykoterapia on hoitomuoto, jonka teho ja merkitys kroonisen kivun hoidossa on osoitettu tieteellisesti.
Siis mitä?
VR-laitteille suunniteltu, lääkinnälliseksi laitteeksi tarkoitettu ohjelmisto, joka tarjoaa tarjoaa kroonisesta kivusta kärsiville potilaille pelillistetyn hoito-ohjelman. Kyllä. Ja kaikki tämä jo kliinisessä tutkimuksessa? Kyllä.
Totta se on. Lue lisää halutessasi täältä: https://www.orion.fi/konserni/media/lehdistotiedotteet/2021/kroonisesta-kivusta-karsivat-potilaat-saivat-merkittavaa-helpotusta-virtuaalista-todellisuutta-hyodyntavasta-digitaalisesta-terapiasta-orionin-kliinisessa-tutkimuksessa/?epieditmode=true
Siis mikä ihmeen virtuaalitodellisuus? Pelillistäminen? Digitaalinen hoitomuoto? Mitä näillä kaikilla oikein tarkoitetaan?
Virtuaalitodellisuus, pelillistäminen ja digitaaliset hoitomuodot ovat termejä, jotka vilahtelevat vähän väliä tulevaisuutta käsittelevissä artikkeleissa. Miten nämä liittyvät tulevaisuuden apteekkiin tai farmasian ammattilaisiin?
Virtuaalitodellisuus on kuin oikea maailma
Virtuaalitodellisuus, engl virtual reality, on tietokonesimulaation tuottamien aistimusten avulla luotu keinotekoinen ympäristö. Kuin oikea ympäristö, mutta virtuaalisesti.
Kaikkea tätä voidaan tarkastella joko tietokoneen näytöltä, laajakankaalta tai erillisillä katselulaitteilla (esimerkiksi VR-laseilla).
Virtuaalitodellisuudessa voidaan simuloida joko todellista tai kuvitteellista ympäristöä. Virtuaalitodellisuus voidaan luoda visuaalisesti tai esimerkiksi ääni- tai liikeärsykkein. Virtuaalitodellisuudessa käyttäjän on mahdollista kokea erilaisia ympäristöjä erilaisista rooleista tarkastellen.
Pelillistäminen
Pelillistämisellä tarkoitetaan peleistä tuttujen elementtien hyödyntämistä esimerkiksi osallistujien osallisuuden ja sitoutuneisuuden lisäämiseen eri ympäristöissä. Pelillistämisellä tavoitellaan esimerkiksi elämyksellisyyden ja miellyttävyyden tunteita uusissa käyttöympäristöissä.
Peleistä tuttuja tavoitteita, sääntöjä, haasteita ja vaikuttamisen mahdollisuuksia voidaan esimerkiksi käyttää pelillistäminen välineinä
Pelillistäminen käsitteenä on vielä suhteellisen uusi, mutta sillä tarkoitetaan yleensä jonkin prosessin tekemistä sisäisesti motivoivammaksi ja hauskemmaksi liittämällä prosessiin peleistä tuttuja mekaniikkoja ja elementtejä. Mitä nämä elementit ja mekaniikat kulloinkin ovat, riippuu niiden käyttöyhteydestä.
Hoitomuotojen yhteydessä pelillistämistä voidaan hyödyntää esimerkiksi tavoitteiden ja haasteiden tavoittelemisena tai hoitoon sitoutumisen lisäämisessä.
Mitä virtuaalitodellisuus ja pelillistäminen tarkoittavat tulevaisuuden apteekissa?
Uudet hoitomuodot eivät suinkaan rajoitu perinteisiin lääkehoitoihin tai esimerkiksi 3D-tulostuksella luotuihin lääkkeisiin, vaan rinnalle tulee uusia hoitomuotoja, kuten tässä jutussakin esitelty pelillistetty, digitaalisen terapian ohjelmistoratkaisu.
Mitä nämä uudet hoitomuodot sitten tarkoittavat tulevaisuuden apteekeissa, jää nähtäväksi.
Varmaa on, että tulevaisuus vaatii uudenlaisten taitojen ja hoitomuotojen tuntemusta sekä uudenlaista asiakkaiden tukemista apteekissa.
Se on myös varmaa, että uusia teknologisia hoitomuotoja kehitetään ja tulee markkinoille tulevaisuudessa kehittyvään tahtiin. Apteekit, kuten tähänkin saakka, varmasti ottavat haasteen mielellään vastaan ja ovat valmiita kehittämään omia prosessejaan, koulutustaan ja osaamistaan uusien teknologioiden vaatimalle tasolle. Millaista lääkeneuvonta tai asiakkaan ohjaus on esimerkiksi jo vuonna 2030, jää nähtäväksi.
Saattaapa jopa hyvinkin olla, että apteekitkin tulevaisuudessa tarjoavat erilaisia virtuaalitodellisuuteen ja pelillisyyteen perustuvia hoitokeinoja perinteisten lääkehoitojen rinnalle.
Miltä kuulostaisi, jos apteekitkin tarjoaisivat erilaisia palveluita virtuaalitodellisuutta hyödyntäen? Ajatus ei ole suinkaan tuulesta temmattu, sillä virtuaalisovelluksia on pohdittu jo esimerkiksi vuonna 2019 Apteekkari-lehdessä erilaisten lääkehoidon sitouttamisen keinoina.
Samaisessa Apteekkari-lehden artikkelissa (https://www.apteekkari.fi/uutiset/tekoaly-vr-ar-ja-3d-tulevat-laakehoitoon.html) tuotiin esiin, että ruotsalainen apteekkiketju Apoteket Hjärtat oli jo esimerkiksi lanseerannut VR-sovelluksen, jonka tarkoituksena on lievittää kipua (Happy Place). Myös HUS on perustanut oman virtuaalitodellisuuslaboratiorionsa.
Milloin apteekit perustavat oman virtuaalitodellisuus- tai pelillistämislaborationsa?
Se jää nähtäväksi. Ehkäpä sellainen on lähempänä kuin ajattelemmekaan.
Tässä artikkelissa käsitelty aihe on laaja, mielenkiintoinen ja monia kysymyksiä herättävä. Näistä aiheista tulen kirjoittamaan artikkeleita myös jatkossa. Pysy siis kuulolla, mikäli aihe tai tulevaisuuden apteekki kiinnostavat.
Lähteitä ja lisätietoa aiheesta löydät esimerkiksi näistä:
Apteekkari: https://www.apteekkari.fi/uutiset/tekoaly-vr-ar-ja-3d-tulevat-laakehoitoon.html